You are here:

 Ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika

8. februar, nam Slovencem znan praznik, je dan ko se spominjamo smrti našega največjega pesnika in pisatelja dr. Franceta Prešerna. V ta namen, smo se šestega februarja v Višnji Gori kulturno obogatili s prireditvijo, ki je potekala v dvorani gasilskega doma. Kulturno prireditev je pripravilo kulturno društvo Janez Cigler, v sodelovanju z mentorji in njihovimi učenci podružnične šole v Višnji Gori.

Vse zbrane, je na začetku nagovorila predsednica kulturnega društva gdč. Barbara Bobnar. Takoj za njo, pa se je na odru med prikupno ljudsko igro gnilo jajce prikazal On. Oblečen je bil v črne hlače in temen telovnik, nosil je frak, na glavi pa je imel čisto pravi cilinder. V rokah je držal gosje pero in list papirja. Verze, ki so mu prihajali na misel je prelival na papir in skladal pesem. Igrajoči otroci so ga takoj prepoznali in zatem ogovorili:  »Doktor fig, doktor fig, dajte nam fig.« Prešeren se jim je nasmehnil, segel v žep, in vsakemu izmed njih dal figo. Sledila je plesna točka mladih plesalk, obarvana v pustnem duhu. Prireditev so obogatile recitacije Prešernovih pesmi, prebran spis o Primožu Trubarju, ter glasbena nastopa Patricije Ivnik in Marka Gnidovec.

Za smeh na ustih so poskrbeli člani KUD Janez Cigler z uprizoritvijo dveh prizorov Linhartove Županove Micke. Po Prešernovem zaključnem nagovoru, pa je šolski pevski zbor zapel še slovensko in evropsko himno.

Tako smo zaključili naše eno urno druženje; domov pa smo odšli kulturno osveščeni, kot se to spodobi za pravega Slovenca. 

 

                                                                                                                                                               Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler