You are here:

  »Kako so sodili višnjanskemu kozlu«

Kozlovska sodba v Višnji Gori, je ena izmed številnih literarnih del našega rojaka in vsestranskega pripovednika Josipa Jurčiča. Dramsko delo, ki je ob enem humoreska, govori o slavnemu Lukežu Drnulji in njegovemu kozlu Liscu, ter o nejevoljnem Andražu Slamorezcu, ki zaradi poželjive požrešnosti Drnuljevega kozla išče pravico pri višnjanskih starešinah in nadvse glasni višnjanski množici.

Člani in članice, mladinske dramske skupine KUD Janez Cigler v Višnji Gori, smo Kozlovsko sodbo premierno uprizorili 6. junija letos, pod velikim šotorom pri gasilskem domu v Višnji Gori. Igro smo zaradi velikega zanimanja ponovili še na osrednji slovesnosti ob 530-letnici mestnih pravic Višnje Gore, ter na prireditvi ob Dnevu državnosti na Polževem. Gostujemo tudi drugod po Sloveniji. Celoten projekt je zasnoval in režiral naš domači gospod župnik Boštjan Modic. V igri smo sodelovali tako igralci s posamičnimi vlogami kot igralci, ki so predstavljali množico. Pomemben »igralec« pa je bil tudi kozel Lisec, last družine Zajec iz Višnje Gore, ki je popestril dogajanje in dal gledalcem možnost, da so se še bolj vživeli v igrano zgodbo. Glavno finančno podporo in izvedbo celotnega projekta predstavlja župnija Višnja Gora. Projekt pa sta sofinancirala tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in občina Ivančna Gorica.

Ob koncu lahko rečem le še to, da nam je občinstvo z aplavzom in vzkliki dalo vedeti, da nam je cilj, ki smo si ga zadali, uspel in da lahko gledalcem ponudimo to, kar smo si zastavili – kulturni utrip v obliki dramske igre, ki jih je nasmejala in navdušila, jim dala misliti in jih popeljala v starodaven Jurčičev čas.

  

                                                                                                                                                              Miha Slapničar, član KUD Janez Cigler